Wednesday, September 1, 2010

maksud HATI

Segala peristiwa yang dipaparkan adalah pengalamanku sendiri. Nama-nama yang digunakan adalah BUKAN nama watak sebenar. Aku TIDAK bermaksud untuk mengaibkan sesiapa sepanjang perkisahan ini, cuma sekadar berkongsi kisah suka duka untuk pedoman anak-anakku Ala dan Azie yang juga seperti aku bergelar G.U.R.U.Juga buat renungan bekas anak-anak  muridku sejak tahun 1975 hingga 1Jun 2010.
     Tahun 1994 sekitar bulan Ogos, datanglah seorang Ketua Nazir Sekolah ke sekolahku di Ipoh,SKSR. Orangnya memang terkenal tegas,garang dan cerewet. Aku dipanggil ke bilik GB, masa tu lagi 10 hari nak UPSR. Katanya,"Saya nak lantik cikgu jadi GC. Sebelum tu saya nak tengok cikgu ajar".
Dalam kepalaku  berserabut; marah, geram , tak faham-fahamke nazir ni budak nak periksa, ABM dah masuk almari sebab sedang buat latihtubi UPSR.
      Hoh! Aku memang jenis yang cakap terus terang(cakap lepas), tak peduli siapa depanku.Aku menjawab, "Saya tak minat, tuan cari orang lain. " Dia bertegas juga nak tengok aku ngajar, kononnya tidak mahu balik tangan kosong. Akhirnya dia memujuk aku dengan pelbagai cerita dan memberikan masa untuk bersedia, "Eh, lembut hati nazir ni."
      Selepas 1 jam aku dicerap, akhirnya nazir ni mengatakan,"Saya dah 5 tahun jadi nazir sekolah. Cikgulah orang pertama menggunakan aproach"P&P Berpusatkan Murid , tahniah.saya suka dengan cara cikgu'
Hari tu aku pulang ke rumah dengan seribu keinsafan, tidak boleh label orang dengan hanya dengar cakap-cakap kawan. Tak kenal maka tak cinta. Maka aku pun bergelar GC kumpulan pertama.
     Sejak itu aku menjadikan jemaah nazir sekolah sebagai pakar rujuk dan tempat mengadu hal. Dengan tak malu aku minta dicalonkan berkursus, menghadiri seminar, bengkel dll. Aku mula belajar daripada mereka menyediakan dokumen-dokumen penting seperti fail meja, kertas minit , pengurusan kurikulum dll. Aku menganggap bahawa Allah mempertemukan aku dengan nazir sekolah ini sebagai satu peluang dan kekuatan untuk terus cemerlang. Aku dan rakan GC sudah boleh membentangkan kertas kerja dalam seminar-seminar pendidikan, menyediakan pelbagai modul pembelajaran dan bank item. Semua ini dikongsi dengan rakan-rakan guru sekolah lain. Inilah juga merupakan  peluang membawa pelbagai perkara baru dalam pendidikan pulang ke sekolah untuk dipraktikkan oleh rakan-rakan. Apa yang membahagiakan aku dan rakan-rakan ketika itu ialan; SKSR meningkat daripada 4 orang mendapat 4A UPSR kepada 16 orang tahun 1996.
       Aku amat menghargai pengorbanan para sahabatku di SKSR, antaranya  Cikgu Mgt, Zie, dan Kak Z. Tahun 1997 aku dipindahkan ke SKSA, cikgu Mgt naik pangkat, dan Zie pindah ke utara. Sebagai G.U.R.U biasa, inilah sekolah paling aku sayang. Latar belakang luar bandar, orang-orang  susah, ramai M dan bangunan lama. Banyak lagi alkisah di SKSR ni, tapi tu..ng...gu.

No comments:

Post a Comment